Jo. Franzke Architekten Jo. Franzke Architekten

Project

Museum of Technology

Ningbo, China

Like the building itself, the design of he area around the museum also respond to the master plan.

The strict master plan for the Ningbo Eastern New City Center influences the design for the Technology Museum. Framed on three sides by straight canals and accessed in the south from East Zhongshan Street, it fits snugly into the plot as a contoured building. All parking spaces and the entrance to the underground car park were positioned along the street so that little traffic spoils the attractive landscaping.
 
Like the building itself, the design of he area around the museum also respond to the master plan. It is an attempt to unite the picturesque nature of the landscape with the austere framework of the plan and to combine it with that of the building. The building’s facade follows the interior structure. The main exhibition floors, where there are also cinemas, rest on a two-story pedestal. They are crowned by a top story with administration offices and lecture theaters, which are enclosed by another terrace.
 
In the middle all the halls, laboratories, offices, cinemas and conference rooms surround the circular entrance lobby, which like a main thoroughfare links north and south, east and west by means of main corridors. The latter dissect the building for three stories, while in the air ramps and pathways intersect, linking the halls with each other.
 
Inside the lobby, embedded in the ensemble like a nucleus, a 42-meter high sphere suspended in space cites Boullée’s cenotaph for Newton. At night, seen from a distance, it is particularly stunning as the upper half arches over the entrance lobby like a dome. Stairs, ramps and escalators connect the entrance lobby with the sphere and the remaining exhibition levels.

Top