Jo. Franzke Architekten Jo. Franzke Architekten

Project

Bank building

Kirchberg, Luxemburg

The tender called for the design of the office building to take the form of a cuboid with a covered atrium into account.

The building site for the new Sal. Oppenheim headquarters occupies a prominent location on the Kirchberg plateau. It is bordered by Avenue J.F. Kennedy and Reimerwee Park. The tender called for the design of the office building to take the form of a cuboid with a covered atrium into account. This requirement led to a geometry featuring clear edges and a sort of “hybrid“ atrium. On the ground floor it is designed as a multifunctional area and center for communication that can also be used by the public. From here raised gardens and terraces that can also be used for various purposes branch off. Among other things they serve as a lounge, temporary workspaces, and winter gardens. In the heightened gardens, large windows in the outer wall open, networking with the park while at the same time giving the severe stone façade a more relaxed feel. The top of the atrium takes the form of a “glass sky” that spans the diagonal terrace on the 5th floor. The plans emerged as the winning design in a high-profile international competition, participation in which was by invitation.

Related Projects

Town Hall
Eschborn, Germany

Town Hall

The existing complex of town hall and civic hall in the center of Eschborn was emblematic for the small town’s willy-nilly development into a boom town. 

Estate Im Mainfeld
Frankfurt am Main , Germany

Estate Im Mainfeld

In the 1970s ten residential high-rises were built on the periphery of Niederrad close to the River Main; today the area is considered a social flashpoint. In order to upgrade the district an urban development competition was held, which was won by the design Jo. Franzke Architekten submitted. The plan represents a new concept for the estate based on the idea of reversing the rigid focus on high-rise structures.

Top